Процедурните заяждания между вносителите на вот на недоверие към кабинета „Орешарски” от ГЕРБ и парламентарното ръководство продължават с пълна сила, като се преродиха в епистоларен спор, след като липсата на кворум в два пленарни дни през миналата седмица постави Народното събрание в безпрецедентна ситуация.

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ настояват повторният вот на недоверие, внесен в петък, да бъде обсъден и гласуван в парламента през тази пленарна седмица, съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано днес парламентарният председател Михаил Миков изрази недоумение от този ход на партията на Бойко Борисов. В писмо до председателите на четирите парламентарни групи той подчертава, че разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от група народни представители от ГЕРБ на 19 септември, са били проведени и приключили в 10:55 часа на 26 септември 2013 г.

От ГЕРБ обаче интерпретират събитията от миналия четвъртък по друг начин – дебати не са проведени „поради невъзможност на ръководството на парламента и управляващото мнозинство да открие пленарния ден на 25 и 26 септември 2013 г.”

„Видно от регистрацията и гласуванията по парламентарни групи, на 26 септември 2013 г. (четвъртък) са проведени две регистрации – първата е в 09:02 часа, като на нея са регистрирани общо 110 народни представители, от които 75 от Коалиция за България и 35 от ДПС. На повторната регистрация в 09:35 часа са регистрирани 86 народни представители, от които 59 от Коалиция за България и 27 от ДПС”, отбелязват от ГЕРБ, цитирайки официалната разпечатка от сайта на Народното събрание.

Миков отбеляза по-рано, че обсъждане на втори вот няма „нито правно основание, нито житейска логика”.

„В случай, че първият вот бъде отхвърлен от народните представители, предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, внесено на 26 септември 2013 г., ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен“, обясни Михаил Миков.

Опирайки се на тезата за непроведения дебат, вносителите от ГЕРБ настояват, че тъй като е изтекъл 7-дневният срок, съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание, и внесеният вот на недоверие от 19 септември 2013 г. не е разгледан, то следва по внесения проект за решение и мотиви от 26 септември 2013 г. да бъдат проведени дебати и гласуване в пленарната седмица от 2 до 4 октомври.

„Ето защо настояваме новият вот на недоверие да бъде обсъден и гласуван в парламента през тази пленарна седмица”, подчертават от ГЕРБ.