„Докарахме го дотам, че имаме граждани срещу контраграждани, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията", коментира Росен Плевнелиев на срещата си с държавниците. Дебатът започна само с президента Петър Стоянов. Желю Желев и Георги Първанов не присъстваха поради лични ангажименти.

Срещата е различна от формата Съвет на президентите и включваше всички председатели на парламента за цялата история на прехода.

От шефовете на парламента Михаил Миков отсъстваше, защото бил в избирателния си район - Видин. От бившите председатели присъстваха Цецка Цачева, Борислав Великов, Огнян Герджиков, Йордан Соколов, Александър Йорданов и Благовест Сендов.

Темата на срещата бе 24 години от 10 ноември и равносметка на случилото се през годините на прехода.

Сенките от миналото

В изявление на държавния глава за прехода той цитира Левски и припомни успехите, които сме имали когато се обединим. "През изминалите 24 години постигнахме много. Но и много не успяхме. Политическите промени донесоха демократична изборна система, която донесе Конституция. Макар и критикувана, тя се оказа здрав фундамент, който гарантира правата и свободите. Създаде семена, от които да покълне гражданското общество. Въпреки политическото противопоставяне през 90-те години, обществото се обедини и България направи цивилизационния избор да се присъедини към ЕС и НАТО. Успехът доказа, че когато има единение на интересите и пред обществото има ясна цел, и резултатите на закъсняват. " 

Държавният глава призова всички политически сили да загърбят различията си. „Ниският жизнен стандарт, безработицата, демографската криза, продължават да бъдат най-тежките проблеми пред обществото. Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат Родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа. Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси”, каза президентът.

"Все още не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото”, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза също изконната българска толерантност, която сме призвани да проявим към хора в беда, независимо от техния произход и националност, и заяви, че опитите за насаждане на омраза и извличане на тясно партийни дивиденти водени от фалшив национализъм са опасни и крият огромни рискове.

„Опитите за насаждане на омраза и за извличане на тясно партийни дивиденти, водени от фалшив национализъм, са опасни и крият огромни рискове”, предупреди президентът Росен Плевнелиев.