Не е цел нито на Бавария, нито на Германия да превърне България и Македония в чакалня за бежанците. Това заяви министърът на вътрешните работи, строителството и транспорта на Бавария – Йоахим Херман, който е у нас, за да участва в Международна министерска конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион.

Целта на Германия е да се опита по всякакъв начин рязко и трайно да намали броя на прииждащите бежанци в страната, каза Херман.

Той добави, че се водят разговори между представители на федералното и на турското правителство с желанието, ако е възможно, мигрантите да не напускат Турция.

Същевременно Германия трябва да заяви ясно и категорично, че не е в състояние да приеме такъв брой бежанци, както през миналата година, коментира министър Херман.

Целта ни е това наше послание да достигне до страните, от които идват самите бежанци, добави той.

По думите му за всички е ясно, че бежанците не искат да дойдат в България или в Македония, а за почти всички целта е Германия.

„За страните членки на ЕС най-важни са външните граници на съюза, които трябва да бъдат защитавани добре. Всички сме заинтересовани да предотвратим влизането и излизането на терористи, които се опитват да използват насилие. За тази цел са важни много бързи и успешни акции, които ще включват приравняване и хармонизиране на начините, по които контролираме границите си и повече обмен на информация“, изтъкна баварският вътрешен министър.

Ако Гърция продължи да не изпълнява задълженията си по ефикасно защитаване на границата, както е в момента, може да се принудим тя да излезе от Шенген, каза още министърът.

Той похвали България, че изпълнявала много добре и ефективно ангажиментите си за опазване на границите.

Херман разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов. Акценти в разговора им са били овладяването на миграционната криза и заплахите за сигурността и двамата са се обединили около становището, че Европа трябва да положи общи усилия за справяне с натиска към Съюза, съобщиха от правителствената пресслужба.