Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн. лв., защото такива са европейските правила и защото така ще може по-ефективно да помага на държавата за реализирането на големи инвестиционни проекти. Това заяви в студиото на „Лице в лице” нейният директор Стоян Мавродиев.

Той отхвърли твърденията, че създадената с цел подпомагане на малкия и среден бизнес финансова институция се е превърнала в „личен трезор” на политически и бизнес кръгове по модела на КТБ. „Банката стои добре, постигни едни от най-добрите резултати на стрес тестовете на БНБ и Европейския банков орган. Тя има може би най-високата капиталова адекватност и най-високия кредитен рейтинг в България”, посочи Мавродиев.

По думите му проблемните кредити са под 7% при средно 11% на нашия пазар, като по отношение на некоректните платци се действа по същия начин, по който и в останалите търговски банки у нас.

И, все пак, защо ББР ще дава големи кредити? „Банката за развитие има специална роля – не толкова да бъде конкурент на останалите търговски банки, колкото да финансира проект със стратегическо значение – нещо, което другите банки не правят”, отговори Мавродиев и допълни, че банката прилага европейския стандарт до 25% от капитала да бъдат отпускани на една експозиция.

„150 млн. не може да вземе малкият и среден бизнес, но може да вземе българското правителство с един сериозен инвестиционен проект. Банката за развитие на Китай е финансирала цели градове”, посочи той и допълни, че няма законово ограничение какви начинания може да бъдат кредитирани.

По отношение на малките фирми Стоян Мавродиев все пак отбеляза, че и това е част от мисията на ББР и затова се създава фонд за дялово инвестиране за стартиращи компании, които иначе не биха могли да получат финансиране. Той беше категоричен, че таван за кредитите от 1 млн. прави банката безсмислена.

По повод многомилионния кредит на Георги Гергов от БСП, Мавродиев посочи, че задължението е редовно обслужвано, но с промяна в устава е въведено понятието „политически свързани лица”, които няма да получават пари от трезора.

„Ние не сме банка-болница и не е наша цел да рефинансираме кредити, които са проблемни в други банки”, заяви той във връзка с информациите, че ББР е имала роля около краха на КТБ и изчезването на заложени в нея активи.

Мавродиев, който беше шеф на Комисията за финансов надзор и като такъв влезе в тежък конфликт с бизнесмена и издател Иво Прокопиев, подчерта, че никога не се е опитвал да влияе на работата на медии.

„Ние с всички поднадзорни лица и нарушители сме действали по един и същи начин. Издадени са актове за милиони както на това лице, така и на други нарушители. (…) Фактът, че има резултати от тези сингали, показва, че не са били подадени клеветнически, а за тях има сериозни аргументи и доказателства”, каза Стоян Мавродиев, който определи коментарите на Прокопиев като „защитна теза на обвиняемо лице”.