Народното събрание ратифицира със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония.

На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители, а на второ бе подкрепен от 186 депутати.

Договорът бе ратифициран от македонския парламент преди три дни. Там го одобриха 61 от 120 депутати.

Той беше подписан миналата година на 1 август от двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев.

След 18 години преговори и 26 години от признаването на Македония за независима държава, българският външен министър и македонският посланик се похвалиха, че Скопие слага край на антибългарската кампания.

„Очевидно вече антибългарската кампания не печели избори в Македония, което ни дава надежда, че това ще бъде трайна политика”, заяви Екатерина Захариева, министър на външните работи.

В Македония никога не е имало антибългарски настроения. 520 хиляди македонци идват на курорт в България, а 370 000 българи посещават Македония, това означава обмен от един милион души, които имат нещо заедничко, които си вярват”, каза посланикът на Македония Мариян Гьорчев.

Пет дни преди ратификацията в София, българи и македонци почетоха заедно и без инциденти паметта на Мара Бунева в Скопие. През последните десетилетия плочата в памет на младата революционерка често осъмваше счупена от вандали.

Проблемните въпроси около общата история на България и Македония ще се изглаждат от смесена комисия. Това е записано в договора за добросъседство, който е първият рамков документ между двете държави.

Комисията ще бъде създадена до три месеца и ще анализира автентични исторически източници и документи.