Предложените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер квоти за прием на нелегални мигранти в страните-членки на ЕС не са приемливи за България. Около тази позиция се обединиха български евродепутати от двете политически семейства – Илияна Йотова от левицата и Светослав Малинов от десницата.

Според проекта, представен от Юнкер, всяка държава в ЕС трябва да приюти толкова мигранти, колкото възможностите й позволяват. В случая с България, това означава още 788 човека. Ред страни вече се обявиха срещу идеята.

„България, Малта, Гърция, Италия и Испания са страни, които наистина понесоха най-сериозния натиск от бежанските вълни. (...) Аз твърдя, че България все още не се е оправила от онази шокова ситуация, когато буквално  в рамките на 2 месеца на наша територия стъпиха  над  10 000 души. Затова тези страни трябва да бъдат извадени извън скоба”, заяви Йотова пред БНР.

Според нея страната ни трябва да поиска „особен статут“ и да не участва с прием на квоти на нови бежанци от други страни-членки, в които те вече пребивават в следващите 2 години.

„Ако погледнете списъка на 6-те или 7-те приемателни пунктове в страната, които имаме, ще видите, че техния капацитет е почти изчерпан. Няма къде повече да бъдат настанявани тези хора. А няма и какво да се лъжем – условията за живот там са все още доста мизерни”, посочи тя.

Колегата й Светослав Малинов посочи, че е в наша полза, че се говори за промяна на правната рамка за бежанците, защото прецедентът може да бъде използван и в бъдеще. В същото време, „първото приложение на тази нова политика, наистина е несправедливо към България. Държавата, само преди година и половина – две, беше във същото положение, в каквото сега са Гърция и Италия. Само че тогава ние се справихме сами”.

Малинов заяви, че не пледира за разселване на бежанците на българска територия, но пледира за това държавата ни да не приема солидарно още мигранти. Според него, България трябва да оформи преговорната си позиция „много твърдо“.

Според Малинов към критериите, които формират квотите за бежанци, като БВП, площ и стандарт, трябва да бъде добавен и броят на вече приетите бежанци. Тогава България „рязко ще се открои“, коментира той.