България някога ще влезе в Шенген, но няма да е скоро, заяви холандският посланик Карел ван Кестерен пред bTV.

Той добави, че в момента дискусиите по списъка Шенген не е в дневния ред на Брюксел, но посочи пречките пред страната. „В общ план говорим за доверие, когато искаш да си дадеш ключа на съседа трябва да му имаш доверие.”, коментира той уточнявайки политическата и обществена криза в България.

Според него приемането в безвизовото пространство може да стане след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се „зад сцената”.

В коментар за крехкото парламентарно мнозинство в българското Народно събрание ван Кестерен заяви, че съжалява, че се стигнало до това властта да зависи от гласовете на партия „Атака" и според него това трябва да се обсъди между всички политически движения. Съгласен съм, че е трудно на депутатите и подобни партии не могат да бъдат игнорирани, но не е приемливо те да влизат на ключови позиции, добави посланикът в коментар по повод парламентарната комисия по етика, която първоначално беше дадена на лидера на партията Волен Сидеров, а по-късно преименувана.

Посланикът заяви, че причина за протестите, обхванали страната е дефицит на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност. „Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения и всичко това трябва да спре.”

„Правителството и президента да търсят начина да се излезе от ситуацията, като се спазват основните принципи, въпреки, че има много напрежение и единоборство сега”, посочи още ван Кестерен и уточни, че сега е моментът за крачка назад и по-обективен поглед на ситуацията.

Той обяви пълна подкрепа към писмото на френския и германския посланик, призовали преди седмица властта у нас да скъса връзките си с олигархията. Той коментира, че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с тях. „Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората”, коментира той.

Карел ван Кестерен опроверга опасенията за загуба на европейско финансиране, за които се заговори в последните седмици. По думите му средствата се отпускат по определени критерии и няма как да бъдат отнети.