България и Румъния ще работят по изграждането на обща зеленчукова борса в един от крайдунавските градове. Това стана ясно от среща между министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков и румънския посланик у нас Антон Пъкурецу, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

„Това е една много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунава. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина”, подчерта министър Димитър Греков.

Скоро ще има смесена експертна комисия, която ще набележи важните приоритети в земеделието между двете държави. Сред тях са насърчаване на двустранните контакти между земеделските стопани в България и преработвателната индустрия в Румъния, разработването на различни трансгранични проекти и разширяване на производството на протеинови култури като соя, грах и нахут, което е приоритет за страните от Дунавския регион, допълни министърът на земеделието и храните.

Греков покани румънския си колега да посети страната ни, а по време на визитата ще бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество в областта на зеленчукопроизводството, зърнопроизводството и винопроизводството.