България е по-напред в интеграцията си в ЕС и може да бъде от полза на Сърбия със своите съвети. Това заяви министър-председателят Палмен Орешарски на срещата си с президента на Сърбия Томислав Николич.

Премиерът изтъкна, че в процеса на присъединяване на България едни от най- добрите съвети страната ни е получила именно от съседна Гърция. „Готови сме да окажем съдействие на Сърбия в хода на присъединяването. Отворени сме за диалог”, увери домакинът на срещата и добави, че София е заинтересована от интеграцията на страните от Западните Балкани.

Николич отбеляза от своя страна отбеляза, че Белград е направил много, за да започне преговорите за еврочленството си. „Вие проправихте пътя, за нас ще е по-лесно да вървим”, коментира той.

Орешарски отбеляза, че между България и Сърбия няма сериозни открити въпроси, а по всичко, което е недокрай решено, може да се работи и занапред. Според министър-председателя двустранните търговски отношения могат да насърчават инвестициите и бизнес контактите.

По време на срещата беше обсъдена и темата за „Южен поток”, която също свързва България и Сърбия. Според Орешарски страната ни е наваксала изоставането си и координацията с ЕК.