България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява евентуални икономически санкции да бъдат обвързани с компенсации. Това посочи пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който пристигна за участие в Европейския съвет.

„Струва ми се че всички не сме готови с оценка на въздействието и аз не мисля, че ще вземем по-крайни решения по отношение на икономически санкции. Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, защото нашите анализи показват, че ние ще бъдем сред страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати и ще понесат най-големи последствия”, посочи българският премиер.

Той допълни, че България би подкрепила списъка на санкционирани от ЕС лица, чието право на пътуване ще бъде ограничено. „Това бихме подкрепили, но ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса около Украйна непременно трябва да мине между дипломатически и политически диалог и прекаленото разширяване на списъка с лица може да възпрепятства точно този диалог”, отбеляза Орешарски.

По думите му евентуалните щети за България не бива да бъдат дискутирани на този етап, преди да видим мащабността на санкциите. На въпрос дали няма да разсърдим други страни, премиерът коментира, че не казва, че ще се противопоставим категорично, а че ще поставим въпрос за компенсаторни механизми. Според него други страни членки на ЕС също имат резерви относно евентуални широкомащабни санкции.

Страни като Великобритания идват с предложение за икономически и търговски санкции. Други държави като Германия смятат, че трябва само да увеличи черният списък с лица, които нямат право да влизат в Евросъюза, а активите им ще бъдат замразени. На същата позиция е и България

Дебатът за възможните санкции срещу Москва се очаква да продължи до късно тази нощ, а решението ще бъде обявено утре сутрин. Паралелно в Брюксел има и срещи на основните европейски политически сили.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната