Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната. Това каза вицеадмирал вицеадмирал Румен Николов по време на тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на отбраната“, съобщава БГНЕС.

Утре той навършва 59 години, което е пределната възраст за военна служба с вицеадмиралско звание. Ако беше повишен в чин адмирал, той можеше да остане в строя до 62-годишна възраст и да изпълни 4-годишния си мандат като началник на отбраната.

Сега на негово място идва генерал-лейтенант Константин Попов.

По думите му, акцентът в бъдещата му дейност ще бъде поставен върху интеграцията на Българската армия в структурите на НАТО. „Страната ни трябва да има своята силна позиция при изграждането на общата политика. Този храм, наречен Българска армия, ще го градим заедно, с общи усилия ентусиазъм и добри намерения”, каза генерал-лейтенант Константин Попов.

Военният министър Николай Ненчев благодари на Николов за свършената работа, като посочи, че по време на мандата му е била ускорена военната реформа, като освен това са били разработени документи за военното строителство и стратегията.