България, Румъния и Сърбия сформират „Тройката от Крайова”. За това се разбраха в румънския град тримата премиери Бойко Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич.

Новото междудържавно обединение ще е с прагматична насоченост, а инфраструктурата ще е приоритет номер едно.

„Мечтата ми е да видя Белград-София-Букурещ магистрала. Чух че до 2016 г. сръбският участък ще е готов Създава се един регионален пръстен до Солун-Бургас-Варна-Босфора”, отбеляза българският премиер.

Идеите си начертах пред моите колеги и им споделих, че ако сме активни, работим и покажем реален ефект от тази наша група, към нас ще се присъединят и други Балкански страни, написа той и в профила си във „Фейсбук” след среща с Понта и Вучич.

Снимка: Facebook

Освен трите държави след време в групата може би ще бъдат поканени и други.

Връзките между България и Румъния обаче остават специални.

„Има теми като Шенген, където първо казваха България да влезе без Румъния, а после – Румъния да влезе без България. Аз не вярвам в това, само заедно можем да влезем в Шенген и да преодолеем механизма за наблюдение”, заяви румънският премиер.

Двете държави вече декларираха подкрепата си за членството на Сърбия в ЕС в максимално кратки срокове.

„Нашите три държави по примера на Вишеградската четворка могат най добре да защитават интересите на Сърбия, Румъния и България в икономическата политическата и социалната сфера”, коментира и Александър Вучич.

След съвместно заседание на кабинетите на България и Румъния бяха подписани и няколко двустранни спогодби с акцент борбата с тероризма и контрабандата.