„Спрете терора в Украйна!“ - под този надслов граждани излязоха пред украинското посолство у нас в подкрепа за българската общност в Украйна.

Преди дни националисти в Белгород нападнаха общинския съветник от български произход Василий Кащи. По-рано през годината пък вандали надраскаха български паметник.

„Поводът да се съберем пред украинското посолство е, за да изразим нашата подкрепа към българите, които се намират в Украйна, които са подложени на страшни репресии и гонения от страна на киевския режим”, каза пред БГНЕС Ася Иванова от национално движение „България за мир“.

Снимка: bTV

По думите й сънародниците ни в Украйна са обвинявани в сепаратизъм заради това, че говорят на родния си език. Кащи беше залят със зелена боя, като в знак на протест днес протестиращите също символично се боядисаха.

В писмо, адресирано до украинския посланик, гражданите пишат: „В българската общност в Украйна се създава недоволство към радикалите, породено от множество други техни прояви, израз на това недоволство беше протестът на над 300 бесарабски българи пред градския съвет в Белгород-Днестровски“.

Точно тази проява обаче беше осъдена от президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.

„Убеден съм, че т.нар. митинг, състоял се на 30 май в Белгород-Днестровски под знамената на Република България, е звено в общата верига на провокационните действия на редица дясно-радикални организации, целящи да подкопаят държавните устои на Украйна, да разпалят междунационални раздори, да ескалират насилието и противостоенето в обществото“, заяви той вчера пред РБК-Украйна.

Пред bTV президентът на асоциацията отбеляза още, че участниците в протеста са предимно лица, докарани от другаде.

По думите му всякакви митинги с призиви за обявяване на Народна република по примера на Донецк и Луганск са фалшиви мероприятия. Позицията на Киссе беше потвърдена и от други негови колеги от асоциацията пред местни медии.

Снимка: bTV

На протеста днес се виждаха георгиевски лентички, руско знаме, а поне един от демонстрантите беше и с тениска с руския президент Владимир Путин.