„Атака” иска да се възстанови заводът за леене на стомана на „Кремиковци”. Ако предложението бъде прието, това ще задължи правителството да възстанови работата на завода.

ГЕРБ са против искането на „Атака”, а аргументът им е, че така държавата ще трябва да вложи пари в частен инвеститор. Националистите са на мнение, че решението на парламента ще довесе до увеличаване на брутния вътрушен продукт и до отваряне на нови работни места. Преди време премиурът Пламен Орешарски заяви, че вече има заявен инвеститорски интерес към част от комбината.

„Кабинетът „Орешарски” трябва да внесе програма и да даде отговор не само за „Кремиковци”, а за цялата реиндустриализация. Това е големият въпрос на държавата ни – не дали конкретно „Кремиковци” ще тръгне или не, а как да направим възстановяване на икономиката и държавата ни”, посочи Борислав Гуцанов от левицата.

„Енергийните ресурси ще помогнат една държава да се реиндустриализира, а не наливане на държавни средства. Становището на БСП и ДПС е, че „Кремиковци” е много хубав завод, но не трябва да става с държавни средства и да има частни инвестиции. Реиндустриализацията е актуална тема в ЕС. Нито в Европа, нито в Щатите това не означава наливане на пари на данъкоплатците. Няма как това решение да мине, защото не се подкрепя от премиера”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Няма никакво съмнение, че няколкото сделки от приватизацията на "Кремиковци" са нанесли изключителни загуби”, каза народният представител от Коалиция за България Румен Гечев. „Когато беше направена сделката с „Кремиковци”, в уговорката имаше, че купувачът трябва да покрие дългове около 500 млн. лв. В следващите сделки нямаше такива уговорки. Не може да задължаваме правителството да възстанови производство на частна собственост”, допълни той.

Според Волен Сидеров от „Атака” възстановяването на завода не е икономическо обосновано за „герберите”, които по време на управлението си, не правели нищо друго, освен да взимат поръчки за собствени фирми, или за фирмите на съпругите си.
 
Дебатът по проект на решение за възстановяване на дейността на комбината беше отложен. Ще бъде разпределен на икономическата комисия в парламента и едва след това ще се обсъжда в пленарна зала.