"Атака" внесе законопроект в Народното събрание според който посегателството над лекар или учител да се наказва като нападение над полицай, съобщи пресцентъра на партията.

Поисканите промени в Наказателния кодекс, предвиждат причиняването на средна телесна повреда на медицински специалист и персонал към Центровете за спешна медицинска помощ, както и на учител да се приравни с това над съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител, митнически служител и останалите длъжностни лица, които са под особена законова закрила.

Според закона наказанието за тежка телесна повреда е от 5 до 15 години затвор за причиняване на, от три до десет години за средна и от една до пет години - при лека .
В мотивите си „Атака” посочва нападението над екип на "Спешна медицинска помощ" на 25 май и добавя, че в последните години случаите на посегателство над медицински лица, които оказват спешна, а често и животоспасяваща помощ, се увеличават.

Мотивите уточняват още, че заради системното насилие, оказвано над учителите и е нужно да бъдат включени в групата на професиите, за които се изисква засилена защита.