Благодарности, обща снимка и прогноза за плач - така премина прощалната среща на премиера в оставка Пламен Орешарски с граждански организации.

Аплодисменти като за последно получи вече бившият министър-председател - от тези, които го подкрепяха и на контрапротестите миналото лято, и на редовните срещи в Министерския съвет.

„Гордея се, че се познавам с вас! Историята тепърва ще оцени какво направихте за България. И мисля, че някой ще рони крокодилски сълзи, че си отивате”, каза Нина Гергова, превърнала се в емблема на контрапротеста.

„Искам това да остане в историята и за в бъдеще да ни дадете възможност да бъдем съвета на старейшините към всяко едно правителство”, настоя една от присъстващите на последната среща.

Имаше и критични към Орешарски - не трябвало сега да си тръгва, а след пълен мандат. „Дадохте си оставката и айде - чакаме 5-ти. А къде е България, аз да питам? Или чакате да стане 3 и половина и айде до тука сме. Не може така да се държите с гражданите на България. Днес сте премиер, утре не сте. Това не е професия. Това е длъжност”, възмутена беше друга участничка в срещата.

„Изядохте времето на хората. Затова като говорител на този Обществен съвет не ви давам думата, ще направя едно предложение. Г-н Орешарски отделете време в този състав да направим снимка за спомен в градината - следващото правителство да знае, че е имало такъв съвет, че тук са се водили сериозни дебати”, контрира мъж.

„Всички ние, кабинетът, вие, управляващите две партии, опозицията, в края на краищата имаме обща цел - да направим малко по-добър нашия живот. Благодаря ви!”, завърши премиерът в оставка Пламен Орешарски.

Снимката стана факт, но опитът за журналистически въпроси завърши без успех.