Ден, след като предложиха финансова санкция за всеки опит да се реабилитира комунизма, сини и зелени депутати посочиха с пръст и конкретна проява, която се организирала „в полза на БКП/БСП”.

Става въпрос за научна конференция за годишнината от рождението на Людмила Живкова, чиито инициатор е СУ „Св. Климент Охридски”. От Синята коалиция поискаха в парламента форумът да бъде отменен и да се потърси сметка на ректора проф. Иван Илчев за това, че се опитва „да използва Софийския университет за политическа
пропаганда”.

„Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП. Т. нар. „научна конференция”, която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света”, посочват в декларация сините.

Подобна позиция заеха и от БЗНС, „възмутени от поредния опит за реабилитация на комунистическия режим”. Председателят на партията Николай Ненчев бе категоричен, че подобен род конференции са не само неморални, но и незаконни.

БЗНС подкрепя декларацията на Синята коалиция и настоява министърът на образованието Сергей Игнатов да потърси обяснение от ректора на СУ и да обяви публично отношението си, както и парламентът да приеме закон за санкциониране на подобни деяния.

От Синята коалиция обвиниха ГЕРБ, че мълчанието им по тези въпроси „ги прави съучастници в реабилитацията на живковизма, започната от премиера Борисов”. Сините питат и БСП къде в програмата на Партията на европейските социалисти се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.