Парламентът отдаде почит към загиналите и жертвите на Втората световна война и осъди проявите на ксенофобия, екстремизъм и насилие.

Декларацията на българското Народно събрание по повод на 70 годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и Деня на Европа подкрепиха 141 депутати, а четирима (трима от БСП и Велизар Енчев) бяха против.

„Атака” подкрепи текстовете.

Народното събрание отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия, се посочва в декларацията.

Парламентът изразява признателност към българските войни, сражавали се във Втората световна война. Осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.

В процедура по отрицателен вот лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че в декларацията отсъства достойно отношение към историята и се подценяват изводите и поуките от най-голямата касапница в историята на човечеството. „Парламент, който насърчава осквернява на паметници, сам се осквернява”, заяви Миков.

"Жертвите дадени от антифашистката съпротива трябва да бъдат почетени като хора, които също са допринесли за победата", призова той.

Велизар Енчев, от своя страна, поиска войната да се нарече Отечествена, като посочи, че българските войници са измили с кръвта си позора от съюза с Третия Райх, сключен, по думите му, от предшествениците на днешните десни партии.

"Българският парламент и всяка политическа сила, която подкрепи тази декларация, ще направи своята крачка към националното обединение около историческата истина. Крачка, която вчерашният Съветски съюз, днешна Русия и техните пети и шести колонии в България и в други източноевропейски страни отказват да направят и по този начин пречат на националното обединение на България", бе позицията на лидера на ДСБ Радан Кънев.