Не е имало причини преминалият над България руски самолет да бъде предмет на действия от страна на Военновъздушните сили. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Той подчерта, че полетът е бил с декларирана цел превоз на дипломатически персонал, бил е разрешен от българската страна и не е нарушавал маршрута си.

Не е имало нужда да бъде ескортиран самолетът, защото не е извършил нарушения, подчерта бившият военен министър.

„Не виждам основание за тези среднощни терзания на министър-председателя дали да издаде заповед и каква”, подчерта Найденов.

Според бившия военен министър Русия едва ли би пристъпила към провокация, като наруши забраната за прелитане на нейни военнотранспортни самолети над България, които бяха отказани заради съмнения за целта на полета и характера на товара.

„Опитвайки се да получим повече информация от министъра на отбраната, разбрах, че на практика от обосновани съмненията са останали само съмнения. Тоест няма съдържателни аргументи, които да обосновават подобно решение на българското Външно министерство”, подчерта Найденов.

За бежанската вълна

По темата с бежанската вълна Найденов посочи, че не е изненада, че към България са се насочили много бежанци при затварянето на границата между Унгария и Сърбия, защото е ясно, че целият поток, който се е насочил към Европа, ще търси други пътища.

Не виждам причина, поради която България да не използва военни части като подкрепа за усилията на МВР за охрана и защита на границата, посочи още Ангел Найденов.

Според него не могат да се отрекат усилията на българското правителство по проблема с бежанците, но липсва цялостна позиция по онова, което в момента е предмет на дебат в Европа.

„Чухме някакви мнения за задължителните квоти, но не сме чули всички позиции например по отношение на Дъблинския регламент или по отношение на Шенген”, отбеляза Найденов.

По думите му е бил пропуснат моментът за съгласувана на национална позиция.