Министърът на отбраната Ангел Найденов обяви отмяна на реорганизацията на армията, с което се „спасяват” съкращения в системата, започнали по времето на ГЕРБ и предизвикали силно недоволство сред военните. Ще бъдат спрени и всички дарения, извън тези, които се получават по международни програми.

„Отменяме реорганизирането на специалната бригада в Пловдив, която трябваше да се трансформира от бригада в полк. Така спасяваме от съкращаване 300 души. Отменяме реорганизирането и на авиобазата в Безмер. Там спасяваме от съкращение 200 военнослужещи и 20 цивилни служители”, обясни Найденов на първия брифинг като министър.

Плановете на воденото от него ведомство включват още: „Възстановяваме батальона там с численост малко над 250 военнослужещи. Трябва да се приготвят прецизни финансови разчети и да се представи график за реализацията на това предложение, съобразени с бюджета на МО, както и да се вземе пред вид съдействието на община Враца при възстановяване на инфраструктурата на военното поделение. Четвъртото ни решение е свързано с отлагане на решенията за закриването и реорганизирането на 7 бази за логистика, в които са заети около 700 военни и цивилни служители”.

Министерството ще се свърже с 10 фирми, на които в складовете, на база логистика, се съхраняват боеприпаси - над 6 400 000 тона. „Те са закупени, а сроковете им са изтекли и се плащат символични суми за наем. При целия риск, който носи МО – данъци, такси, видеонаблюдение”, добави Найденов. „Предложението ни е да бъдат преизчислени разходите и фирмите да плащат такива суми, които отговарят на броя на боеприпасите им. Това е предложение, което работна група към МО трябва да направи до началото на есента - за нови договори и нови по-високи наеми и такси, отговарящи на съхраняваните боеприпаси”, каза още той.

По думите му за търговските дружества в състава на МО – 11 на брой, ще се инициира цялостен одит, за да се придобие по-голяма представа за тяхната дейност. „В тях се включват три дружества в болничната помощ, които са на печалба, други две дружества, свързани със строителството - също с положителен финансов резултат. Следващите са свързани с услуги, предимно охрана, снабдяване и търговия, военно издателство /водено към финансова несъстоятелност, интересите там са свързани с неговата сграда/, интендантско обслужване и ТЕРЕМ, при които се наблюдава намаляване на финансовия резултат със стотици хиляди левове, коментира Ангел Найденов.

По темата с даренията министърът каза: „Разбирам затрудненията и потребността на командирите на видовете въоръжени сили, на различни поделения, да подпомагат дейността си, включително с дарения от частни структури. Той коментира като „абсолютно неуместно” това да се прави особено от фирми, които участват в обществени поръчки и конкурси, страна по които е министерството.

Според данни за даренията през миналата година Сухопътните войски са получили най-много пари - 23 800 лева, за подготовката и организирането на дейности, свързани с празника им, както и с празниците на военните формирования, родовите и специалните войски в техния състав.