След въвеждането на обучението по военно дело в 9 клас и в 10 клас трябва да бъде направена и следваща стъпка, като заедно с Министерството на образованието да бъдат потърсени начини за увеличаване на броя на тези часове. Това каза пред журналисти в Кърджали министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той обясни, че към момента тези обучения се провеждат в часа на класа, а темите се преподават в повече от 4 500 паралелки. В преподаването на материята са включени 651 военнослужещи и цивилни служители. Интерес към програмите за начална военна подготовка и за специална такава са заявили 796 студенти от 11 Висши учебни заведения.

„През последните години Българската армия бе подложена на унищожителни реформи, които я отдалечиха от нивото на партньорите ни в НАТО, поради това тя се нуждае от целеви средства за превъоръжаване и модернизация”, коментира още Найденов.

Той изрази съжаление, че в целия период на т.нар. реформи те са се изразявали единствено и само в съкращения на личен състав и техника. Средствата обаче не са се насочвали обратно в МО за модернизация и превъоръжаване.

Според министъра бюджетът на МО от 1,045 млрд. лева за година е крайно недостатъчен, за да се изпълнят всички очаквания от проектите и програмите, по които работят въоръжените сили. Общата стойност на проектите, които трябва да се реализират до 2028 г. е 2, 311 млрд. лева.