Кой е срещу промените в Изборния кодекс – ДПС, ДСБ, ДОСТ и Протестна мрежа – странна турско-синя коалиция. Това обяви в предаването „Тази сутрин” евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод протестите срещу последните промени в Изборния кодекс.

Президентът Росен Плевнелиев обяви вчера, че ще наложи вето на промените в кодекса.

По думите на евродепутата е парадоксален факта, че хората, които протестираха срещу кабинета „Орешарски”, сега протестират срещу новите изборни правила, след като Пламен Орешарски е дошъл на власт благодарение на гласовете от Турция.

Джамбазки уточни, че Патриотичният фронт, който настоява за новите правила за гласуване в чужбина, иска да сложи край на намесата на турското правителство във вътрешната политика на България. Той не е съгласен с тезата, че промените противоречакт на конституцията.

Дали ще се разпадне коалицията, която подкрепя правителството, ще зависи от преговорите между ПФ и премиера Бойко Борисов, каза Ангел Джамбазки.

Той обяви още, че ВМРО ще внесе предложение да се забранят бурките и в София. В два града – Пазарджик и Стара Загора, общинските съветници гласуваха забрана за носене на бурки на обществени места. Предложение за подобна забрана беше внесено и в общинския съвет в Пловдив.

Според Джамбазки носенето на бурки в България е опасно, защото говори за радикален ислям. В София имаме радикален ислям в кв. „Люлин”, а жени с бурки могат да се видят около джамията в центъра на града, уточни евродепутатът.