Здравният министър Таня Андреева бе обвинена за "скандална обществена поръчка" за изграждане на интегрирана информационна система в центровете за спешна помощ. Атаката дойде от предшественичката й Десислава Атанасова, която уточни, че става въпрос за поръчка за 6,5 млн. лв., обявена "на тъмно" на 24 декември 2013 година.

Според нея тогава Андреева е взела решение за изграждане и функциониране на система за центровете за спешна помощ, при положение че в приетата от кабинета "Орешарски" национална здравна стратегия изрично пише, че такава система има и работи и в момента.

Атанасова поясни, че тя е направена още през 2009 г. при Тройната коалиция и при двама министри на здравеопазването - Радослав Гайдарски и Евгений Желев.

Народният представител попита "дали това не е начин да се усвоят средствата и те да потънат в джобове на определени фирми".

Колегата й Даниела Дариткова добави, че в договора за обществената поръчка от 2009 г. две от фирмите, участвали в изграждането, са със запазени права. Тогава системата е струвала 5,5 млн. лева.

Въпросът бил дали, ако сега нови компании спечелят конкурса, ще се изгражда съвсем нова система, или ще се усъвършенства вече съществуващата и функционираща.

Според ГЕРБ е удачно обществената поръчка да бъде спряна и да се доусъвършенства сегашната система. А с парите да се финансират дейности на фонда за лечение на деца, фонд "Ин витро", както и други пера от сферата на здравеопазването.

На съд за клевета

По-късно на брифинг в Здравното министерство Таня Андреева обяви, че ще заведе дело за клевета срещу Десислава Атанасова.

„Аз не съм политик, макар да съм в такава роля, разбирам амбициите за утвърждаване на някои политици, но смятам за много грозно политика да се прави с лъжи и с опетняване на името на едни или други хора. Днешният пример е точно такъв”, коментира тя.

„Гарант съм и заставам с името си зад това, че от началото на нашия мандат до момента няма нито една обществена поръчка, която да е направена „на тъмно" и извън изискванията на закона и правилата, в която да са прокарани лобистки интереси. Няма да позволя да се спекулира с името ми и някой да си избърсва ръцете с него - ще предприема действия, включително и в съда. Нека г-жа Атанасова да докаже твърденията си там, а аз ще се явя с моите документи”, заяви Таня Андреева.

Здравният министър изложи „историята и хронологията” на обществената поръчка от 21 декември 2013 г. По думите й, тя е стартирана с предмет на дейност, различен от обяснението на Десислава Атанасова.

„Поръчката е за срок от три години, стойността й е за 5,4 млн. лв. за три компонента. В предмета на дейност никъде не фигурира изграждането на информационна система, което е направено през 2009 г., а става дума за поддръжка на системата на спешна помощ на телефон 112, комуникацията между спешните центрове, кол центровете. Крайният срок на подаване на документите е бил 45 дни, до 31 януари 2014 г.”, увери Андреева.

Тя подчерта, че процедурата не е приключила и няма класиран кандидат. „Не разбирам твърдението, че тази поръчка се прави за определен човек. Досега не е направено нито едно възражение срещу поръчката. На датата 21.12.2012 г. в нашето министерство са стартирали три обществени поръчки, в страната сигурно са много и този ден е нормален работен ден”, обясни Андреева.

„Договорът за поддръжката на телефон 112 е изтекъл и ако си говорим за „на тъмно", този договор е бил сключен от г-жа Атанасова без обявена обществена поръчка, с пряко договаряне и това е с фирмата „Телелинк". Десислава Атанасова е юрист и би трябвало да знае какво означава това”, подчерта Таня Андреева.