Генералният секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски. Визитата на Расмусен е в контекста на подготовката на Срещата на върха на Алианса през есента и отбелязването на годишнините от разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Визитата не мина без традиционната намеса на "Атака". Бившият външен министър Соломон Паси пък се уреди със "селфи" с Расмусен и президента Росен Плевнелиев, което после сподели в Туитър.

Преди да отиде в президентството Расмусен имаше среща и с военния министър Ангел Найденов. България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силна с България, каза генералният секретар на Алианса в Министерството на отбраната, където беше награден от министър Ангел Найденов с почетния знак на МО "Свети Георги" - I степен. Отличието беше дадено за принос в утвърждаването на НАТО като най-силния съюз за колективна отбрана в света.

Расмусен каза, че използва възможността, за да отдаде почит на българските въоръжени сили, поздравявайки за смелостта, професионализма и решителността да се защитават общата сигурност и ценности.

След това той бе приет от държавния глава, който го награди с орден "Стара планина" I степен.

„Г-н Расмусен е един от двигателите към разширяването на ЕС и НАТО, към страните от Централна и Източна Европа. Именно той в качеството си на министър-председател на Дания през 2002 година на срещата на върха в Прага подкрепи приемането на България в Алианса”, заяви Плевнелиев.

В рамките на посещението си в България Расмусен има предвидена среща и с външния министър Кристиан Вигенин.

„Ще протестираме срещу посещението на Андерс Фог Расмусен пред Президентството, защото ние сме против тази визита и против награждаването с орден „Стара планина”, който в момента се раздава на килограм”. Това каза по-рано днес в парламента депутатът от „Атака” Венцислав Лаков.

„Нашата позиция винаги е била против активното участие на България в НАТО. Смятаме, че има неизяснени неща при тази визита и че се опитват да ни въвлекат в конфликт, срещу който също сме против”, посочи Лаков.

Около 11 ч симпатизанти на "Атака" започнаха да се събират пред Президентството. Те носеха плакати с надписи "НАТО не ни въвличай във война с Русия", "България вън от НАТО". Освен това скандираха "терорист" и "убиец".

Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че посещението на Расмусен не е случайно и му е приготвил тиквен медал с логото на НАТО. Медалът беше закачен пред Президентството.

„Има данни, че военни американски части се ситуират в черноморските води. Това означава повишаване на напрежението, защото това е една провокация към Русия, която няма да стои със скръстени ръце. Против сме България да участва в подобно повишаване на напрежението. Силно подозирам, че президентът Плевнелиев ще бъде отговорен да се съгласи в България да стане това”, каза пред протестиращите Сидеров.

След изказването му участниците в демонстрацията се разотидоха. Междувременно Павел Шопов от "Атака" постави ултиматум, от който ще зависи присъствието на националистите в парламента.

Външният министър Кристиан Вигенин обясни, че визитата е била планирана във връзка с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България в НАТО.