Никой - нито председателят на ДПС, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров. Това заяви самият председател на ДПС Лютви Местан по повод подадения сигнал от ДАНС към прокуратурата и разследването за финансови и данъчни престъпления на Бисеров.

„Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, а то да е продукт на ултиматум от наша страна”, допълни той.

Местан отрече да е имал друга информация, освен официално огласената днес от главния прокурор Сотир Цацаров по случая с вече бившия депутат от ДПС.

Той допълни, че „ние не сме наивници, всичко това ще има своята рефлексия върху ДПС, в това число и политическа рефлексия, но няма да предизвика катаклизми в партията, защото нашите избиратели са достатъчно грамотни, зрели, за да са наясно с факта, че има разлика между лична отговорност, за лични деяния и политиката на партията”.

Казусът - в полето на съдебната власт

Оттук-нататък казусът с Христо Бисеров ще бъде в полето на съдебната власт, на разследващите органи. Проблемът е в полето на разследващите органи, не на политиката, коментира още той. Явно е, че информацията предвид на класифицирания характер ще я получаваме от прокуратурата, а не от нас политиците, каза Местан.

„Мотивите затова са лични, защото не засягат политиката на ДПС. В изявлението на главния прокурор прочетох, че става въпрос за неща, които касаят пряко персоната на Христо Бисеров. Става въпрос за неща от личен характер”, посочи той.

„Когато във вторник ви казах, че мотивите за оставката на Христо Бисеров са лични, но не знаем какви точно лични мотиви, са го подтикнали да вземе това решение, ние бяхме пределно искрени. Днес не знам нищо повече от онова, което и вие вече знаете след изявлението на главния прокурор”, допълни Местан.

Наследниците

архив
Снимка: БГНЕС

Алиосман Имамов ще бъде предложен за зам.-председател на парламента и така ще заеме поста на разследвания за данъчни престъпления и напуснал структурите на ДПС Христо Бисеров.

Председателят на движението Лютви Местан ще внесе предложението в оперативното бюро на партията. Освен поста зам.-председател на Народното събрание Бисеров беше и председател на правната комисия. За тази позиция ще бъде предложен Четин Казак. Местан заяви, че решението за номинациите ще бъде колективно.

На въпрос кой ще замести Бисеров от поста му на зам.-председател на ДПС, Местан заявим че това е казус от компетенцията на Централния съвет на ДПС. "Въпросът не стои толкова остро и не предполага решение толкова бързо”, пише „Фокус”.