Плавен спад в подкрепата за правителството, премиера и ключовите министри отчита „Алфа Рисърч” в националното си представително проучване за първото тримесечие на 2016 г.

Острата политическа конфронтация по редица теми, персоналните атаки и смените на министри водят до това одобрението за Бойко Борисов да спадне от 38% до 33%, при ръст на неодобрението от 30% до 35%. Като цяло, най-устойчиви в доверието си в правителството остават привържениците на ГЕРБ, докато при тези на РБ се наблюдава спад, а над половината симпатизанти на АБВ и ПФ са с критична оценка.

Днес излезе и друго проучване - на "Екзакта". Според него премиерът е одобряван от 45 на сто от българите.

Положителните оценки за дейността на кабинета спадат от 24% в края на 2015г. до 20% в началото на март 2016г. Лек ръст бележи и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

ГЕРБ губи 3% подкрепа в сравнение с ноември, но запазва първо място (21.3%). С 10.4% БСП поддържа двойната дистанция от него. Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база, отбелязва спад от 6.8% на 4.9%.

Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5.9%), но като цяло запазва устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. Атака е на ръба, както и „Движение 21”.

Защо така?

От „Алфа Рисърч” посочват, че фокусът на общественото внимание се премства от икономиката и престъпността към корупцията по високите етажи на властта. Според социолозите, именно това определя и цялостното отношение към държавните институции, политическите сили, възприятието за причините за икономическата изостаналост на страната и ниския жизнен стандарт на българите.

Според 58.6% от хората въпреки напредъкът в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната. Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, вкл. сред симпатизантите на управляващата коалиция.

Снимка: Алфа Рисърч

Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре, посочват от „Алфа Рисърч”.

Като цяло се одобрява спирането на съмнителни обществени поръчки „поради съмнения за корупционна свързаност с Д.Пеевски, или други гарантирано печеливши участници в публични търгове”, но 55.8% от анкетираните не са убедени, че действията на правителството показват реална политическа воля за борба с корупцията.

Харесвани и не толкова

Традиционно в челото на класацията за най-добре справящи с работата си са регионалния министър Лиляна Павлова (32.6% успешно срещу 7.6% неуспешно), министъра по еврофондовете Томислав Дончев (19.4 успешно, срещу 3.5% неуспешно) и социалния министър Ивайло Калфин (23.8% успешно срещу 8.4% неуспешно).

С аналогично равнище на положителни оценки е и здравният министър Петър Москов (17.1%), но вотът на недоверие и персоналните атаки срещу него генерират ръст в критиката към дейността му (24.5%). Това го прави едновременно един от най-харесваните, но и един от най-критикуваните министри. Според „Алфа Рисърч”, въпреки съпротивата на професионалното съсловие, пациентите подкрепят мерките за контрол на харчовете в здравната каса.

Блокирането на реформата в МВР и съдебната система, поставя министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на правосъдието Екатерина Захариева сред най-критикуваните членове на кабинета.

Извън кабинета, еврокомисарят Кристалина Георгиева успява да запази положителен личен рейтинг (43% одобрение срещу 21% неодобрение).

Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Р.Кънев (от 11.8% на 10.6%%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии – Г.Първанов (от 23.2% на 20.3%) В.Симеонов (12.3%), Кр.Каракачанов (17.5%). Лидерът на БСП М.Миков запазва позицията си почти без промяна – 14%. Друга фигура, идваща от левите среди, Т.Дончева, събира високо лично одобрение (21.1%), далеч надхвърлящо електоралния потенциал на нейната партия Движение 21.

На дъното на класацията на общественото доверие са Волен Сидеров, Ахмед Доган (по 4.5%) и Лютви Местан – 2.8%.

Като стана дума за ДПС

Поне към момента, нито един от лидерите с амбициите да бъдат политически представители на турците в България не печели категорична подкрепа сред тях, посочват от „Алфа Рисърч”. Според агенцията, актуалният около местните избори и излязъл отново на сцената след отстраняването на Местан, въпрос – възможно ли е пряко или непряко ДПС да влезе в една нова правителствена формула – среща сериозно обществено неодобрение.

35% са на мнение, че нищо не се е променило в тази партия, 19% я виждат като по-приемлива за коалиране, но 43% смятат, че от случилото се ДПС изглежда още по-ненадежден партньор.