Продължаващата криза на доверието към основните държавни институции разширява хранителната среда за популистки послания, насочени срещу представителната демокрация. Това е един от изводите на проучване на „Алфа Рисърч”.

За периода март – юни, правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието нараства от 46% до 48%. Според социолозите, правителството получава подкрепа по някои от политиките си, но, в същото време, фокусира критиката от сложните отношения между управляващите партии.

В най-голяма степен критични към коалиционните взаимоотношения са симпатизантите на АБВ, РБ и ПФ, но вече и в ГЕРБ има недоволни от начина, по който се разпределят отговорностите във властта. Към момента обаче е малък процентът на тези, които искат предсрочни избори веднага – едва 17 на сто.

Парламентът продължава да губи обществено доверие: то спада до своеобразно дъно от 7.5% срещу 59% недоверие. Девалвира не само образът, но и самата функция на народния представител, което от своя страна създава благоприятна среда за разпространение на всевъзможни популистки тези.

В резултат от дебатите по Изборния кодекс Патриотичният фронт силно поляризира обществото. Нарастват цялостно негативните настроения към него, но лидерите успяват да сплотят феновете си и да подобрят личните си позиции (Кр. Каракачанов - 18% и Валери Симеонов – 13%).

Националистическото обединение бележи лек ръст. Готовност да гласуват за ПФ в началото на юни изразяват 4.9%, като това на практика изравнява позициите на фронта с тези на Реформаторския блок.

При десните пък има вътрешни противоречия и липса на политическа инициатива. Към момента Меглена Кунева има процент преднина пред Радан Кънев като личен рейтинг, но двамата заедно не достигат до даже 20% одобрение.

На този фон БСП след рокадите в ръководството си за първи път от 2014 г. насам отчита по-сериозен ръст в подкрепата – от 10.4% до 12.8%. Все още обаче ГЕРБ запазва почти 10% преднина.

След лекия ръст в доверието към МВР, полицията и министър Румяна Бъчварова, отбелязан през пролетта, стрелбата в Слънчев бряг връща нивата към предишните ниски стойности.

Според "Алфа Рисърч", това движение в рейтинга показва за пореден път, че в условия на ниско доверие всеки, макар и изолиран инцидент, лесно може да заличи вече натрупани позитиви.