Със средства от актуализирания бюджет ще бъдат разплатени част от задълженията на Военномедицинската академия, коментира във Велико Търново министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Той коментира, че ВМА има 91 милиона лева задължения, като от тях 55 милиона са просрочени към доставчици на лекарства и консумативи. „Дори и половината от просрочените задължения да бъдат отпуснати, това е решение на сериозен проблем”, е мнението на Найденов.

Военният министър добави, че очаква и средства за, макар и минимална, модернизация на навигационните системи на изтребителите. В резултат на това ще бъдат освободени честоти, за да бъде пусната в експлоатация високоскоростната отсечка Пловдив-Свиленград. Там имаме поети преди години ангажименти да освободим честоти за нуждите на системите за контрол и безопасност на скоростните влакове, информира министърът.

"За честотите минимално необходимите средства са около 30 милиона, тоест за двете направления са очаквани над 60 милиона лева. Колко ще бъдат в крайна сметка е въпрос на допълнителните разчети при разглеждането проекта за актуализация на бюджета на второ четене", допълни Ангел Найденов.

Във Велико Търново той участва в тържество по случай "Випуск-2013" на Националния военен университет "Васил Левски".