Актуализацията на държавния бюджет, за която настояват от ГЕРБ и ДПС, няма да бъде обсъждана в понеделник в парламента. Ремонтът беше приет на първо четене миналата седмица именно с гласовете на двете партии и при липсата на левицата, която многократно настоя, че от него нужда няма.

Днес депутатите от ГЕРБ се регистрираха, за да осигурят кворум, но след това напуснаха пленарна зала. По-рано не присъстваха и на бюджетна комисия, където на второ четене мина актуализацията на бюджета на НЗОК.

Миналата седмица бившият премиер Бойко Борисов обяви и последен работен ден на партията си в НС, за да не го обвързват в коалиция с ДПС.

Предложението да отпадне точката от дневния ред дойде от социалиста Захари Георгиев: „Беше постигнато съгласие да се гледа точката, свързана с бюджета на НЗОК. Предлагам да отпадне второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.”.

„За” гласуваха 78 народни представители, „против” – 24, един се въздържа.

Преди гласуването председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, обръщайки се към депутатите: „Кутиите пред вас са един съвсем малък спомен от 42-то Народно събрание, което да ви напомня за вашата активна работа като народни представители”.

В кутиите, опаковани в червена хартия и вързани с панделка, депутатите намериха чаши с надпис "42-ро Народно събрание".

Снимка: Ладислав Цветков

След това народните избраници продължиха с обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса.