Действията, които полицията предприе по време на акциите в Столична община и Общинска банка вчера, са били абсолютно необходими и резонни. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като операциите бяха остро разкритикувани от ГЕРБ.

„За всичко, което е предприето по случая, имаме достатъчно сериозни основания. Мисля, че една дискусия във вътрешната комисия на парламента би била много удачна”, коментира Йовчев и допълни, че тогава всички народни представители ще се убедят в това.

„Има досъдебно производство и постановление на прокуратурата, което ние изпълняваме”, поясни министърът. По думите му полицейските сили не са били толкова много. МВР шефът отказа да навлезе в подробности около спецакциите.

На въпрос дали ще се поучи от грешките на предшественика си Цветан Цветанов, министър Йовчев каза: „Склонен съм да се поуча от всички грешки, които са направени преди мен, и от тези, които извършвам аз. Това ще ми бъде стил на работа”.
 
Повод за думите му стана изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той нарече вчерашните акции на МВР "Костинброд 2" и посъветва управляващите да се поучат от грешките на Цветан Цветанов.

"Някои публични акции, които бяха проведени с предварително издадени присъди, се отразиха лошо и на него и на партията на всички, и бяха неправилни", заяви Борисов.

В задочния спор се включи и бившият вътрешен министър от кабинета на ГЕРБ. „Всяка операция на МВР при ГЕРБ е била с достатъчно доказателства в началния етап на разследването и винаги сме изпълнявали препоръките на прокуратурата”, коментира Цветан Цветанов коментира в кулоарите на парламента. Той обаче призна, че показните акции и прибързаните присъди по времето на ГЕРБ са се отразили зле на партията и призова ДАНС и МВР да не правят същото.