Лидерът на АБВ Георги Първанов се включи „странично” в разговорите за референдум за изборите заедно с евровота, започнали след предложение на президента Росен Плевнелиев. Без да заявява преки подкрепа или противопоставяне на идеята, той направи коментар с преобладаващо изтъкване на пропуските, които държавният глава е направил, преди да говори за национално допитване.

Първанов прогнозира, че референдумът няма да достигне сегашния праг на легитимност. „Това не означава ли, че можем да компрометираме идеи и предложения, които не са лишени от основание и при други обстоятелства може би щяха да се реализират. Преди да обяви своята инициатива за допитване, президентът трябваше да направи консултации за промени в закона за референдумите, в това число и за падането на бариерата за легитимност”.

"Ако референдумът се провали, какво става с неговия вносител? Тогава към него стои тежкият морален въпрос за отговорността - респективността, ако се провали референдумът, той да си подаде оставката, както го е направил ген. Де Гол преди много години”, каза президентът (2001-2012).

(Конституционен референдум се проведе във Франция на 27 април 1969 година. Реформите целяха децентрализация на управлението и промени в Сената. Той обаче бе отхвърлен от 52,4% от избирателите. Провалът доведе до оставката на президента Шарл де Гол – бел. ред.).

Според Първанов предложението на Плевнелиев прави услуга на управляващите, тъй като по този начин се отклонява трайно общественият дебат от „важни, значими, болезнени” въпроси, които са предмет на една предизборна кампания.

По думите му има логика да се питат хората по изборни въпроси в този момент. „Резултатът от работата на комисията на Манолова е доста скромен, той не се различава много от онова, което ни завеща Фидосова”, каза той като основание да се говори за законодателство „Фидосова-Манолова”. Разликата между двете бил 7-процентният праг за преференциален вот, а според него по-работеща би била бариера от 3-5 процента.

Първанов припомни, че е отстоявал идеята за мажоритарен елемент в избирателната система: „Важно е Плевнелиев да конкретизира каква да бъде частта на мажоритарно избраните депутати. Едно е да избираш 1 мажоритарен депутат, друго е да са 31, какъвто беше онзи деформиран вариант от 2009 г., друго е да са 120, за което аз държа”.
За задължителното гласуване той коментира, че ако предложението остане, президентът трябва да отговори ще има ли санкция за негласуващите и в какъв размер. Според Първанов в електронното гласуване има потенциал, но страната ни още не е готова за това.

Лидерът на АБВ изведе и облага за „опонента” ГЕРБ от цялата ситуация: „От мнозинството ще сгрешат много, ако влязат остро, "с бутонките", на президента и отхвърлят всичко, което предлага. С това правят голяма услуга не толкова на президента, колкото на ГЕРБ. Бойко Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка”. По думите му така Борисов ще мобилизира своите структури и ще привлече онези, които са били разочаровани от него, но сега виждат в това някаква позитивна идея.

„Моето предложение е мнозинството да влезе в разговори с президента и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент, заложен в искането на президента за допитване”, посъветва политикът.