В случай, че парламентът отхвърли предложението на президента за провеждане на референдум, паралелно с вота за ЕП, ГЕРБ ще инициира подписка. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

„По принцип аз съм привърженик на референдума. Не виждам нищо лошо да се направи. Ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме подписка и ще го направим. Все пак нека българските граждани да имат правото да кажат своето мнение по тази толкова злободневна тема вече 20 години – купуване на гласове, манипулация на избори”, политикът и уточни, че се надява това да сложи край на изборните манипулации.

Преди ден държавният глава обяви, че предлага на Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национално допитване, успоредно с изборите за Европейски парламент през май, за да бъде реализирано "с възможно най-малко средства".

Плевнелиев предлага гражданите да отговорят на следните три въпроса: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

В парламента днес стана ясно обаче, че всички политически партии, освен ГЕРБ, са против искания от президента референдум за промяна в избирателната система. Според управляващите, не е ясно как са избрани точно тези въпроси. Проблем щял да възникне, ако след допитването се наложи промяна в Конституцията.

БСП, ДПС и "Атака" - "против" референдума

В парламента днес стана ясно обаче, че всички политически партии, освен ГЕРБ, са против искания от президента референдум за промяна в избирателната система. Според управляващите, не е ясно как са избрани точно тези въпроси. Проблем щял да възникне, ако след допитването се наложи промяна в Конституцията.

"Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Нека да направи като мен – да си свали имунитета, за да отиде да бъде разследван за пране на пари, офшорки и всякакви други далавери, за които вече има достатъчно данни в публичното пространство", заяви пред медиите Волен Сидеров.

Според Сергей Станишев пък Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на ГЕРБ. „Ясно е какво се цели чрез тази инициатива – да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори на ГЕРБ. Големият скандал възникна именно на президентските избори. За пръв път имаме президент, който беше избран с манипулации, фалшификации на вота”, коментира още социалистът.

Реформаторите: НС да подкрепи инициативата на президента

В същото време реформаторският блок призова депутатите да подкрепят инициативата на Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите. Това се посочва в съобщение до медиите.

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и
контролиран вот. Близо 20 на сто от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват.

Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, пишат от Реформароския блок.