Тежка политическа криза в ГЕРБ съзря лидерът на Атака Волен Сидеров. В партията липсвала идейна програма и имало кадрови дефицит, а пример за това било символичното определение, което си направи новият здравен министър Десислава Атанасова.

Колаж: btvnews.bg
Снимка: btvnovinite.bg

„Ако тя е тежката артилерия, аз съм папа Бенедикт”, влезе в актуалната политическа тема Сидеров. Шефката на здравната комисия в парламента се нарече „тежката артилерия на ГЕРБ”, след представянето й като наследник на Стефан Константинов.

Станалата „дежурна” подкрепа на Атака към управляващите, при новите рокади в кабинета не бе дадена. „Не съм убеден, че те (Десислава Атанасова и Делян Добрев) могат да изпълняват тези сериозни функции на министри. Те не са подготвени. Няма гаранция, че ще има нов икономически подход. Делян Добрев има много бледо присъствие, няма концепция”, заяви лидерът на партията.

Нещо повече – оставката на Трайчо Трайков, „отдавна искана от Атака”, не била достатъчна. Трябва да има разследване срещу него за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение, настоя Сидеров.

Още абдикации очаквали управляващите

Партийният лидер обяви, че има данни, според които още депутати от водещата политическа сила ще напуснат Народното събрание. „Ще има вътрешно парламентарно разцепление и триене в групата на ГЕРБ”, прогнозира той.

Само преди няколко дни депутатът Николай Коцев се отказа от служба в парламента „по собствена воля”, за да бъде по-полезен в избирателния си район Враца.

Това според Сидеров си имало и своето обяснение. Управляващите притискали напусналите ги народни избраници да излязат и извън НС. В Атака обаче било различно - отказалите се от партийно членство ставали независими.

От Рим на Балканите

Лидерът на Атака заяви, че партията не приема предстоящото „позорно” съвместно заседание на българския и турския кабинет. „Няма аналог в нашата история. Тази иновация на кабинета „Борисов” е отстъпление от националните интереси”, коментира Сидеров.

По думите му много нерешени въпроси стоели между двете държави – като имотите на тракийските българи. Те обаче нямало да бъдат тема на обсъждане за сметка на „създаването на българо-турски сериали и възстановяването на банята на Сюлейман Първи”, наречени от партийния лидер „страхотни проблеми”.