Ако ДПС промени устава си и запише, че единствен „естествен” председател е Ахмед Доган, а ръководството е с оперативни функции, партията ще заприлича по структура на Ислямска република Иран. Това каза в студиото на „Тази неделя” журналистът Георги Коритаров.

Той обясни, че в Техеран има духовен водач (в момента – аятолах Али Хаменей), като президентът (Хасан Рохани), по конституция няма право да му се меси.

Коритаров посочи, че е възможен и друг път на развитие – този път по аналогия с Китайската комунистическа партия. Един почетен председател на ДПС би могъл да влезе в метафоричната роля на мегазнак, в каквато роля е бил Мао – има един голям символ, а на оперативно ниво управлението е разделено на по 2 мандата и през това време се подготвят заместници, обясни журналистът.

Според него сблъсъкът между Ахмед Доган и Лютви Местан не е бил лидерска криза, а „опит за ликвидиране на един начин на мислене” – отварянето на ДПС като ярка евроатлантическа партия. Той отбеляза, че единствената интрига е дали Делян Пеевски ще се появи на форума.

Главният редактор на вестник „Труд” Петьо Блъсков на свой ред коментира, че няма нищо необичайно в поставянето на Доган над избраното днес ръководство. „Това, че ще участва във формирането на политиката на своята партия, но и че ще бъде духовен или теоретичен водач има своите сериозни аргументи – той е създател на партията, той е човек с доста аналитична мисъл”, каза журналистът.

Той отбеляза, че речта, с която Доган свали Местан от власт е най-добрият политически анализ, който е чел от 10 ноември насам. Припомняме, в изказването си почетният председател разкритикува вземането на турската страна в спора между Анкара и Москва.

По отношение на конкретния състав на оперативното ръководство и информациите, че Мустафа Карадайъ има най-добри изходни позиции в лидерската битка, Блъсков призна, че не го познава лично, но му прави впечатление на земен човек, а това е важно за партия като ДПС, която е сред избирателите си и не разчита толкова на структурите си.