„Аз много искам да има помак в ДАНС, аз просто искам и ще се боря за това”. Това си желание сподели в „Тази сутрин” депутатът от ДПС Ахмед Башев, което всъщност не е ново. На 24 септември в същото предаване той обяви, че шефът на РПУ-Гърмен ще бъде помак, а „скоро и в ДАНС ще заработят помаци – това ви го обещаваме и ще го реализираме”.

Начело на полицията в общината наистина бе поставен помак – „прекрасно момче”, по думите на Башев, който изтъкна, че това е политиката на кабинета „Орешарски” - етническите малцинства да бъдат интегрирани в държавата. Ако следваме същата логика, то нищо чудно в ДАНС наистина да влезе помак. Изказването му през септември предизвика редица коментари, включително за дискриминация, ресорната комисия обаче не го е потърсила по случая, разкри самият той, тъй като не бил нарушил ничии права.

„Тогава казах, че тази дума (помак – бел. ред.) хората я използват помежду си, но не за обидни квалификации, използват я меко, за да покажат, че те са от тази религиозна общност”, обясни днес Ахмед Башев. Изказването му бе по повод дадената заявка за учредяване на партия с абревиатура „ПОМАК”.

Според него обаче самата общност на помаците няма никаква необходимост от тази партия и има партия, която да защитава техните права и свбоди – ДПС. „Когато държавата ни се раздира от омраза и ксенофобия, нямаме нужда от партии като тази, още повече с такова провокативно име. За да тръгнеш да правиш партия, трябва да си сложил най-малкото две тухли за обществото, да те припознаят”, каза Башев.

Той попита къде ще бъде структурирана тази партия и сам си отговори: „В Гоце Делчев няма такава необходимост. Аз познавам хората и твърдя, че няма такава необходимост. Бил съм 14 години кмет. Такава партия там не може да се структурира, може би в някакво кафене извън Гърмен и да просъществува толкова колкото Горда България. Помашката общност не иска допълнително да насажда омраза в българското общество. Това е провокация, която продължава да разделя”.

Рибново е едно от селата, в което преобладаващата част от населението са българи мюсюлмани, които се наричат помаци. Те самите обаче не се определят като отделен етнос. Чули са за новата партия, но според тях няма нужда от нея – само от работа и спокойствие. Смятат, че това е борба за пари на хора, които мечтаят да влязат във властта чрез тях.

В разговор малко по-рано в "Тази сутрин" основното лице на замислената партия Ефрем Моллов обяви, че помаците са европейски етнос – първите мюсюлмани в Европа, позовавайки се на родови традиции и корени, за каквито обаче документални доказателства няма.

Според бившия главен мюфтия Недим Генджев случващото се е неоосманизъм в действие, помаците са българи и партията, която защитава правата им, е ДПС.

Разговора, в който преобладаваха възгласи от типа на „Ох, майко мила”, вижте във видеото.