Чии интереси подкрепихме днес, на чии интереси се поддадохме и какво струва това на държавата – тези въпроси си зададе депутатът от АБВ и бивш кмет на Перник Росица Янакиева на брифинг в парламента.

Причина за тях стана решението на ГЕРБ да гласуват срещу разглеждането и приемането от парламента на обща позиция за спирането на „Южен поток”. От формацията на Георги Първанов обявиха, че така партията на Бойко Борисов е нарушила споразумението за партньорство.

Като "театър на абсурда" обяви случилото се в зала и Кирил Цочев от АБВ. "Министър-председателят изглеждаше доста искрен в началото на дебата и това заблуди много хора в залата. При гласуването се получи фарс и ГЕРБ, които подкрепиха в дискусията проекта, отхвърлиха декларацията", коментира той.

"Ако по такъв начин се работи и не се приеме енергийната стратегия, ако тези театри ще се играят и за в бъдеще време, ние няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление", обяви Кирил Цочев.

„Той заяви, че отива в Брюксел за поредица от срещи, в които основна тема ще бъде „Южен поток”. Нека видим резултатът – дали те са еднопосочни или наистина министър-председателя има сериозни намерения и тогава ще отговорим по-категорично”, каза още Росица Янакиева.

На въпрос дали АБВ под руска диктовка ще оттегли подкрепата си за ГЕРБ депутатът отговори, че става дума за сериозни принципни позиции: „От досегашната ни работа въпросите, които сме поставили на дискусия са решавани позитивно, съгласно онова, което сме подписали действително в споразумението за партньорство. Това е първият случай, в който се случват неща, които не са в рамките на очакваното от нашата ПГ на АБВ”.

Новодомци

Политическа партия „Алтернатива за българско възраждане” ще ползва под наем първия и третия етаж от сградата на ул. „Врабча” №23 в София, реши правителството.

Коалицията от партии „Коалиция АБВ”, в чийто състав е регистрирана и ПП „АБВ”, е получила 4,15% от действително подадените гласове на парламентарните избори като по този начин се изпълняват условията за предоставяне на държавен имот под наем, регламентирани в Закона за държавната собственост и Закона за политическите партии.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян