След като Патриотичният фронт обяви късно във вторник вечерта, че няма да подкрепи програмната декларация, предложена от ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като не вижда своите идеи в нея, в сряда сутринта АБВ постави участието си в управлението под съмнение.

”Ако ГЕРБ и Реформаторският блок приемат нашите предложения, ще потърсим варианти за участие в правителството”, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на АБВ и спряган  за социален министър в кабинета Ивайло Калфин.

По думите на Калфин, в документа, изпратен от ГЕРБ и Реформаторския блок, липсват някои от основните искания на АБВ, свързани с пенсионната реформа, нов Изборен кодекс и промени в данъчната система. АБВ настоява и за въвеждане на подоходно облагане, което изглежда като неизпълнимо условие пред ГЕРБ и РБ.

"Първият избор е да потърсим съгласие и днес ще подготвим допълнения към програмата, ако те бъдат приети, тогава ще потърсим варианти за участие в правителството. Вторият избор – ако те решат, че няма основа за съгласие с нас, тогава, доколкото разбирам, ДПС е готово да подкрепи правителството, но за нас е важно да има правителство", обясни  Калфин.

Евентуалното отдръпване на АБВ и ПФ от управлението оставя ГЕРБ и РБ с общо 107 депутати. Това може да отвори вратата на ДПС, които разполагат 38 народни представители.