Новата инициатива на Георги Първанов – АБВ с втора лява листа на евроизборите е игра на ГЕРБ, в това няма съмнение. „Разконспирирането” направи пред bT Vзам.-председателят на „Атака” Десислав Чуколов, уточнявайки, че именно вотът за ЕП през май се възприема като „големият залог” за политическото бъдеще на България.

„Целта е ГЕРБ да имат повече гласове от БСП – едно такова разделяне в ляво може да го постигне. Първанов пък отива към категорията политици „Яне Янев” – аз го мислех за по-опитен политик”, каза още националистът.

Във връзка с евентуалните записи на разговори между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков, Чуколов коментира, че такива по всяка вероятност съществуват. „Борисов призна индиректно, че е имало такива записи. Щом сезира прокуратурата, че домът му е подслушван – замислете се и ще видите”, допълни депутатът от „Атака” с уточнението, че „тази тема не ми е интересна, не разбирам защо влагате такъв плам в нея”.

По ключовата за националистите тема за скандала на летище Варна Чуколов, съвсем очаквано, оправда лидера си и определи обвиненията срещу него като „помийна кампания” срещу партията. Тя била продукт на „ударени интереси” заради предложени от „Атака” политики – като ВЕИ таксата от 20%, „които се надявам, че ще бъдат събрани и изхарчени за благото на българските граждани”.

В прав текст Чуколов посочи, че ГЕРБ стоят зад атаката срещу формацията на Волен Сидеров. „Виждам озлоблението всеки ден в парламента в лицето на ръководството им. Ние сме партията, която ги извади от властта и те това прекрасно го знаят. Нека да имаме врагове – значи си вършим работата”, коментира политикът.

Той отказа обаче да отговори директно на въпроса дали Сидеров сам ще се откаже от имунитета си до сряда, когато изтича крайният срок за това. „До сряда има много време – ще видим. Избирателите ни, в голямата си част, като разбраха, че се каним всички депутати от „Атака” да си подадем имунитетите, казаха – не го правете, на никаква цена”, каза само народният представител по темата.

От него се чуха и леки нападки към посланиците на САЩ и Франция у нас. В отговор на коментар на Марси Рийс, че по развитието на скандала „Сидеров” ще съди за състоянието на правовата държава у нас, Чуколов заяви, че той пък щял да следи за състоянието на демокрацията в САЩ по развитието на скандала с подслушванията на на милиони потребители в интернет. Френският посланик пък побързал да осъди случката във Варна, а мълчал по инцидента с кацналите в Коиловци френски парашутисти, „които почнаха да бият хората там”.