АБВ и Патриотичният фронт призоваха за официална реакция на българските власти по повод изказване на турския президент Реджеп Ердоган, че „етническото землище” на южната ни съседка включва и Варна и Кърджали, предаде БТА.

Между Гърция и Турция избухна скандал, след като агенция АНА-МПА публикува информация, според която Ердоган е призовал за референдум в Тракия, който да определи в коя държава да останат жителите на населените с мюсюлмани райони. По-късно стана ясно, че кореспондентът на медията погрешно е разбрал президента. Въпреки това, и в коригирания вариант останаха коментарите му, че „турското етническо землище не е само Република Турция, а и Кипър, Алепо, Солун, Варна и Кърджали”.

Хората на Георги Първанов настояват МВнР да изиска пълния текст на речта на турския държавен глава и Външно, правителството и Народното събрание да реагират остро на всякакви опити за териториални претенции по отношение на България. Депутатът Георги Кючуков коментира, че Ердоган съвсем недвусмислено е поставил под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г.

По думите му на фона на реакцията на гръцкото правителство прави впечатление "оглушителното мълчание на нашето външно министерство" по един казус, който е изключително важен за българската страна.

За Патриотичния фронт също е необходимо София да последва примера на Атина и да излезе с „позиция, която ясно да покаже на управляващите в Турция, че България не е част от някаква нова неоосманска империя, а е суверенна държава, която може и ще защитава националния си суверенитет и своята национална гордост".

Според кандидат-президента Красимир Каракачанов, изказването на Реджеп Ердоган доказва, че в Турция изборният процес се организира несвободно, а се контролира от външното министерство в Анкара.