Съмнения за нарушаване на процедурите за обществени поръчки, фаворизиране на определени компании и лобизъм в българската енергетика изразиха представители на АБВ и „Гергьовден” на съвместна пресконференция.

Двете партии ще търсят отговори на въпросите си чрез заявление за достъп до обществена информация до министър Теменужка Петкова с копие до премиера.

Часове по-късно тя отговори, като упрекна АБВ и „Гергьовден”, че или не познават добре законодателството по отношение на обществените поръчки, или подвеждат обществото.

„Бяха казани неща, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи. Усилията, които правителството полага за стабилизиране на сектор енергетика са наистина много сериозни и резултати вече са налице”, заяви министърът на енергетиката", заяви тя.

Какво обещахме на „Тошиба”?

Сред темите, за които АБВ и „Гергьовден” искат повече яснота е посещението в Япония на делегация от министерството – какви преговори са водени и какво е залегнало в подписаните протоколи. Според Румен Петков и Драгомир Стефанов, документите показват, че вече са започнали конкретни действия за изграждане на нов реактор на АЕЦ „Козлодуй”, а от МЕ не са заявили ясно дали има проведена поръчка по ЗОП.

Председателят на „Гергьовден” заяви, че в протоколите пише, че българското Министерство на енергетиката оценява високо извършената до момента работа от "Тошиба", но не става ясно каква е тази работа и срещу какво възнаграждение е заложена тази дейност.

Той запита и защо се търси помощта на японците за анализ на сега действащия блок на ТЕЦ „Марица – Изток” 2 (който не е произведен от „Тошиба”) и защо с тях се прави пряко договаряне за рехабилитация на механичната част на ПАВЕЦ "Чаира".

„Имаме намерение да сезираме и ЕК по този въпрос. Така, заобикаляйки закона, се елиминират други възможни участници. Защо тези протоколи се крият и не се поместват официално на страницата на МЕ”, каза председателят на „Гергьовден”.

Стефанов попита и в какво качество е пътувал енергийният консултант Стефан Гамизов, за когото имало данни, че е със запорирани сметки.

Снимка: БГНЕС

„Аз не разбирам защо колегите от АБВ поставят толкова много въпроси, свързани с посещението на колегите от БЕХ в Япония, тъй като те разполагат с тази информация очевидно и след като разполагат с нея би било добре, като са я прочели да я цитират коректно”, заяви на брифинг министър Петкова.

„Такива посещения са правени през годините много. По време на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти. Не са поемани никакви ангажименти свързани с обвързване на България енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти“, категорична бе на брифинг министър Петкова.

По отношение на евентуален договор с „Тошиба”, тя бе категорична, че не може да се говори за обществени поръчки при положение, че няма сключен договор и нищо, поето като ангажимент.

Теменужка Петкова посочи, че е благодарено за съвместната работа, тъй като българската страна има отношения с компанията от 40 години. Сред съвместните проекти и модернизацията на ТЕЦ "Марица - Изток" 2, заради което "Тошиба" са търсени за консултация.

„В меморандума за сътрудничество с Япония ясно е записано, че всичко онова, което се случва в рамките на това сътрудничество е правно необвързващо“ , допълни тя, като не пропусна да намекне, че в работата си като министър е срещала значително по-смущаващи факти, свързани с „едни други мандати на едни други правителства”.

За „американските” Марици

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков попита по какъв критерии е избрана банката или банките, отпуснали кредита за разплащане с американските тецове („Марица – изток” 1 и 3). Според него не става ясно дали е поеман ангажимент дадените финансови институции след това да емитират облигационни емисии на БЕХ и при определени обстоятелства сами да вдигат лихвата по заема.

Снимка: БГНЕС

„Има ли дружества, към които има особени големи задлъжнялости, като атомната централа в Козлодуй и има ли отделни системни единици, например Марица 1 и 3, в които БЕХ е изряден в плащанията?“, запита Петков.

По отношение на кредита, който изтегли БЕХ, за да плати НЕК на двете американски централи, енергийният министър на свой ред припомни, че договорите за преференциално изкупуване на електроенергия от тях са сключени през 2001 г., а в периода между 2002 и 2009 г. са подписани редица анекси, с които се поемат допълни ангажименти.

„Ако НЕК не беше се разплатила с двете централи, държавата трябваше да плати 3 млрд. лв. неустойки, заради неизпълнението на договорите”, посочи Петкова.

В отговор на въпроса как са били избрани кредитните институции, предоставили заема, тя посочи, че енергийният холдинг не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки.

За „Белене” и арбитража

АБВ и "Гергьовден" питат и за начина на управление на процесите с проекта "Белене". Румен Петков заяви, че ще поискат информация докога "Атомстройекспорт" е бил на площадката на Втора атомна, какви са парите, начислявани за това, че практически е стопанисвал обекта и е държал на отговорно пазене обороудването (и така ще станат бъдеща задлъжнялост на НЕК).

По отношение на арбитражното дело в Париж, двете партии се интересуват какви средства са изразходвани до момента от нашата страна, чия е адвокатската кантора, която представлява България и има ли ангажимент за плащане на определена сума без значение от изхода на делото.

„Става въпрос за търговски спор между две компании и няма нищо по-естествено от това да имаме адекватна правна защита. Ако някой не иска интересите ни да са защитени, нека го каже ясно“, призова в отговор енергийният министър.

Преди дни бившият ни посланик в Москва Илиян Василев посочи в своя статия, че „библиотекаро-сараите” ще се активират с цел дискредитиране на българската енергетика, докато тече делото за спирането на АЕЦ „Белене”, като целта им ще е да тласнат към неизгодно извънсъдебно споразумение политическото ръководство на МЕ и останалите ангажирани държавни компании.