АБВ е естествен партньор на БСП, а АБВ трябва да се проведе разговор. Тази позиция изрази в студиото на „Тази сутрин” Костадин Паскалев от Изпълнителното бюро на социалистическата партия.

Той посочи, че предстои референдум вътре в БСП за това дали трябва да се водят разговори както с формацията на Георги Първанов, „патриотичните партии” и ДПС. „БСП като ръководство задължително трябва да започне консултации в България, особено тези, представени в парламента и в местната власт”, заяви Паскалев.

Той коментира, че и с ГЕРБ трябва да има разговор по отношение на националните приоритети, като призна, че одобрява някои от мерките на управляващите, свързани с по-високата събираемост на митниците и изграждането на пътна инфраструктура. Костадин Паскалев все пак посочи, че и в двете направления трябва да се направи още и подчерта, че целта е създаване на алтернатива на сегашната власт.

Сред въпросите, на които партийните членове ще трябва да отговорят, е дали искат тяснопартиен или надпартиен кандидат за президент, от които партии да се търси подкрепа за него, с какъв профил да бъде и коя да е конкретната личност. Паскалев призна, че в местните организации е коментирано името на Георги Първанов, но изводът е бил, че той „няма шанс да бъде кандидат-президент на БСП”.

Бившият благоевградски кмет подчерта, че също не се чувства подготвен за поста, а Стефан Данаилов е харизматична фигура, но здравословното му състояние не позволява да участва в надпреварата. Личното мнение на Паскалев е, че трябва да се търси „широка кандидатура, не член на БСП, подкрепен от партиите, станали алтернатива на сегашното управление”.

Той призна, че през последните години „до голяма степен” го е било срам от ставащото в БСП. „По времето на един качествен човек, Орешарски, се случиха неща в БСП, които бяха абсурдни – изпусна се партийният контрол върху председателят на партията и хората около него, които сринаха партията”, посочи Паскалев.

По думите му кръгът около Сергей Станишев е вземал „елитарни решения”, които не обяснявал на партийните членове и така се стигнало до „изгорилия” кабинета на Пламен Орешарски избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След това Михаил Миков върнал БСП в правилната посока, но промените не вървели с нужното темпо.

Сегашното управление

Костадин Паскалев посочи, че в ГЕРБ в момента 2-3 човека вземат всички решения в държавата. „Попитайте Бойко Борисов дали има натиск от страна на Ангела Меркел по отношение на това България да разреши визите за турски граждани в ЕС срещу ангажимент да бъдат намалени санкциите за предишния програмен период.”, призова той.

По думите му в момента се вземат решения, които са в ущърб на националния интерес.

Според члена на ИБ на БСП, етническите проблеми тепърва ще се задълбочават и влизането на голям брой мигранти у нас ще способства за това. Той отбеляза, че една от програмите за десетки милиони лева, които са на разположение на вицепремиера Меглена Кунева, е именно за интеграция на ромски деца, а проектите по нея не са обявени публично – нещо невиждано до момента.

„Обръщам се към г-жа Кунева: Като говорите за антикорупция, защо не вземете поне да обявите проектите, които са класирани и мотивите, с които са класирани”, каза Паскалев.