Парламентарната група на АБВ внася в Народното събрание декларация с призив държавата да не се намесва в конфликта в Украйна със сила, обяви на пресконференция във вторник лидерът Георги Първанов.

"България не бива да позволява нейната територия да бъде използва за военни удари в тази посока", заяви той. АБВ настоява България да се обяви против всякакви силови намеси в конфликта в Източна Украйна.

В проекта на декларацията се посочва, че Народното събрание трябва да се обяви против всякакви форми на военна намеса на трети страни в събитията в Черноморския регион, включително чрез доставка на оръжия и други смъртоносни средства, и не приема територията й да бъде използвана за такива цели.

В документа се посочва още, че България разглежда съвместното използване на български военни съоръжения единствено като средство за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците ни. България подкрепя всички усилия на ЕС и неговите лидери за намиране на мирно решение на конфликта в Източна Украйна, се казва още в проекта.

"В този документ подчертаваме ангажиментите си като страна член на ЕС и НАТО по опазването на мира и сигурността в региона и изпълнението на нашите съюзнически ангажименти и в същото време настояваме България да се обяви против всякакви форми на силова намеса на трети страни в събитията в Черноморския регион, включително и чрез доставката на оръжия", заяви Първанов.

Според него такава декларация ще успокои българското обществено мнение и ще даде един силен знак към нашите международни партньори. По думите му доставки на военна техника, която иначе е много необходима на българската армия, може да се приеме като лош знак. „Не бих подкрепил да се увеличава военното присъствие с военни части”, допълни той.

Първанов каза още, че е приемлива идеята за координационен център на НАТО в България.

От АБВ предлагат българските университети с държавна подкрепа да отворят вратите си за сънародниците ни от Украйна. „Въпросът не е финансов, а е свързан с организация”, посочи председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната