До момента са усвоени, договорени и разплатени над 57 млн. евро от евросредствата за охрана на границата, обяви на брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

„Удължихме срока за усвояване на тези 160 млн. евро европейска помощ за октомври 2018 г. Надявам се, че ще се движим успешно. До момента са разплатени 57 млн. евро, това са близо 35% от цялата сума. Уверени сме, че ще успеем да усвоим до края тези 160 млн. евро с удължаването на срока“, каза Радев.

Той уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той допълни, че други 41 процедури за около 32, 5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.

На пресконференцията силовият министър обяви какви още ще са акцентите в работата на ръководеното от него ведомство.

Създадени са специални звена, които се занимават с измами и основно с тези, които стават по телефона. Заедно с други институции ще се пишат мерки срещу този тип престъпност. „Имаме напредък относно закупуването на румънски сим карти, които използват телефонните измамници”, обясни Радев.

Борбата с трафика на хора и киберпрестъпността са сред приоритетите на МВР. Като част от борбата с престъпността в мрежата, ще бъдат следени социални мрежи за незаконни материали.

Вече е в ход и програма за превенция на корупцията, каза Радев. А след приемането на антикорупционния закон също се предприемат мерки. От друга страна нелегалната търговия с цигари е намаляла до най-ниски нива. 

От началото на годината са назначени 778 полицаи.