Шофьорски възнаграждения в Министерството на здравеопазването инжектираха нова доза адреналин в ситуацията около здравния министър Стефан Константинов и управляваното от него ведомство.

Напрежението бе покачено от Синята коалиция и дойде в допълнение към думите на премиера Бойко Борисов, който вече обяви, че дава седмица на министъра, за да се справи с „болните” цени на лекарствата. Срокът бе коментиран от шефката на здравната комисия Десислава Антонова пред bTV като „нереалистичен”. Според нея откакто Константинов оглавява МЗ, диалогът не върви.

Справката на сините

Йордан Бакалов, Ваньо Шарков и Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Десните депутати представиха справка на даваните възнаграждения по граждански договори на служители, работили по програмите за превенция на СПИН, туберкулоза и малария. Според данните шофьори вземали над 5000 евро за 2010 и 2011 година. Най- много по изчисления на сините депутати е взела Тонка Върлева- близо 60 хиляди евро.

Ваньо Шарков изтъкна, че не е редно служители на трудов договор в една институция да получават допълнително пари и по граждански, както се е случвало с повечето имена от списъка. Малко по-рано през деня пред bTV Димо Гяуров изрази възмущението си от получаваните суми.

Оправданието

От Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария заявиха, че изнесените суми срещу имената на шофьорите са техните работни заплати за цяла година. Уточнение бе направено, че тези служители работят само по програмите, но не са чиновници във ведомството.

Министерството на здравеопазването също опроверга информацията на Синята коалиция, като обясни, че през 2010 и 2011 година от безвъзмездната помощ на фонда по трите програми са постъпили малко над 35 милиона лева, а усвоените средства по тях са в размер на почти 30 милиона.

Парите, които са дадени за възнаграждения на служителите в МЗ през тези две години, се равняват на 1,68% от безвъзмездната помощ. Сред облагодетелстваните няма шофьори на щат във ведомството, нито шофьори и секретарки на министъра, казаха още от министерската служба.

Нечут призив

Видимо развълнуван, самият Константинов заяви пред журналисти в парламента, че очаква подкрепата на депутатите от ГЕРБ, а на Синята коалиция това й е работата – да клати правителството.

Глухо ехо обаче отекна след „зова за помощ” на министъра. Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че Стефан Константинов би могъл да си върши работата много по-добре. Шефката на здравната комисия Десислава Ананасова, която по-рано през деня заяви, че откакто Константинов е министър диалогът между институциите куца, сега отрече да се е прицелила в поста му

Горещият стол на здравния министър

Стефан Константинов е третият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов.
При съставянето на кабинета постът беше зает от тогавашния председател на Лекарския съюз Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него бе повдигнато обвинение за престъпление по служба, което отлежава в чекмеджетата на държавните обвинители.

След него постът бе зает от Анна-Мария Борисова, която премиерът „намери на разклона за Велико Търново”. Работата й в министерството бе кратка и тя си тръгна след несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.