Петима депутатите от Народен съюз, част от Парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ), депозираха пред ръководството на групата заявления за напускането й. Това съобщиха от пресцентъра на партията, цитиран от БТА.

От парламентарната група излизат, за да станат независими народни представители: Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов. В мотивите си те посочват, че действията им са продиктувани от отказа на колегите им от партия БДЦ да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз.

"Депутатите от Народен съюз намират за редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ, ББЦ и Народен съюз. Въпреки че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да заявим ясно различията между нас и колегите ни, свързани най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми", посочват още от Народен съюз.

БДЦ е нова партия, която първо беше само парламентарна група на депутатите, влезли с листата на ББЦ на Николай Бареков. В Края на март партията на Христо Ковачки „Лидер” се преименува на БДЦ и в нея влязоха повечето бивши депутати на Бареков. Съпредседатели са Красимира Ковачка (от бившата „Лидер”) и Стефан Кенов (бивш главен секретар на ББЦ).

Светлин Танчев се отцепи от ГЕРБ в 41-то Народно събрание и стана депутат на Николай Бареков, лидерът на ББЦ. Март тази година напусна и Бареков. Румен Йончев пък напусна групата на БСП в 42-то Народно събрание и също стана депутат на Бареков, а после се отрече и от него.