Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се срещна с 30 представители на ромски организации, напуснали Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) на 8 април 2013 г. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

На срещата представителите на ромските организации са изразили неудовлетворение от диалога с изпълнителната власт в изминалите 3-4 години. В качеството си на председател на НССЕИВ, Зинаида Златанова е изразила готовност за подобряване на комуникацията между правителството и ромските организации. Заместник министър-председателят е призовал представителите на ромските организации да възстановят участието си в НССЕИВ, като се е ангажирала на всяко от заседанията да присъстват и министри, в чийто ресори попадат основните проблеми на етническите и уязвимите групи.

Зинаида Златанова е подчертала, че държавите членки на Европейския съюз са приели първия правен инструмент на Общността за приобщаване на ромите, който предвижда осигуряване на достъп на ромите до образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

С мотива, че именно всеки от министрите познава най-добре проблемите на етническите общности в сферата, за която отговаря, вицепремиерът не е приел предложението на няколко от ромските организации за създаване на Министерство на етническите въпроси или друга самостоятелна административна структура. Златанова е подчертала, че мястото за уреждане на всички въпроси, касаещи етническите групи у нас, е НССЕИВ и не следва да се прави разделение на Съвета на един - по етнически въпроси и на втори - по ромските въпроси.

Вицепремиерът и министър на правосъдието е припомнила, че в Споразумението за партньорство за следващия програмен период са предвидени инструменти, които да подпомогнат финансирането на проекти, свързани с разрешаване на въпроси на различните етноси, както и на уязвими групи.