Часове преди балотажа репортерите на bTV вече са в цялата страна. Купуват ли се гласове преди втория тур на местния вот?

В Перник екипът на bTV получи поне шест сигнала за купуване на гласове. От снощи между служителите на ТЕЦ Перник и на минната дирекция на фирма открит въгледобив открито се говори, че на служителите са раздадени по 25 лева като бонус или премия за тримесечието и по повод удължаването на концесията на фирмите на Христо Ковачки с 15 години.

Парите са дадени на ръка срещу ордер, а на тези, които имат карти, ще бъдат платени в понеделник.

Според източниците ни при изплащането на парите на работниците е посочвано за кого да гласуват на втория тур. Тези, които са били нощна смяна обаче, са пропуснали плащането.

От управата на минната дирекция отрекоха да са раздавали пари и да са убеждавали служителите как да гласуват.

Официално служителите на ТЕЦ-а и на фирмите на Ковачки в Перник са към 850 души. За партията на минния бос обаче на първия тур са гласували пет пъти повече - над 4700 души. Гласовете им ще са решаващи и на втория тур.

Сигнали за раздаване на пари в кафенета в кварталите Тева и Изток пристигаха в партийните централи. В общинската избирателна комисия обаче официален сигнал до момента няма.

В навечерието на балотажа битката за всеки глас във видинската община Грамада тече с пълна сила. По всички възможни начини.

Хора разказха пред bTV, че снощи по тъмно са раздавани въглища, дърва и пари.

В съседното село Бранковци ударно се ремонтират пътища.

„Асфалтът е положен няколко дни преди изборите. Работиха усилено. То беше страшен дъжд”, каза Иван Григоров, жител на селото.

Църквата на селото обаче е оставена да тъне в разруха въпреки кметските обещания.

Обратно в Грамада се опитваме да говорим със сочения за организатор на изборната търговия. Първоначално той заяви, че е на полето и жъне, а няколко минути по-късно явно се е телепортирал в Грамада и започва да бяга с колата си от екипа ни с мръсна газ.

Часове преди балотажа 274 полицаи в Хасковско са на крак и в готовност да гарантират честноста на вота утре.

Жандармерията също е на пост в така наречените рискови места - където има подадени най-много сигнали за купуване на гласове.

В село Узунджово вече има кмет, избран още на първия тур. Спечели Деян Ванчев, който по време на кампанията изгуби имунитета си заради купуване на гласове. „Няма никакви свидетели, това са политически клевети”, категоричен е той.

В Узунджово днес влезе жандармерията, защото продължава раздаването на подаръци за гласоподаватели.

Кой ще спечели в Узунджово ще разберем утре.