24 000 български граждани са избрали Делян Пеевски за депутат в Народното събрание. Това значи, че те са му дали доверието си – напълно нормално е той да бъде номиниран отново и за евродепутат.

Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която подчерта, че не вижда нищо нередно или „взривоопасно” в номинацията на нереализиралия се шеф на ДАНС за депутат в ЕП. Михайлова допълни, че на парламентарните избори миналата година тя е била втора в листата на ДПС в Пазарджик – именно след Делян Пеевски. Така било и в листата през 2009 г.

„Едни хора протестират, други ни подкрепят. Ние чуваме и тези, които ни подкрепят”, бе коментарът на екоминистъра по повод продължаващите над 300 дни демонстрации, започнали със скандалното назначаване на Пеевски за началник в ДАНС.

Преди дни депутатът от ДПС, който е рекордьор по отсъствия в парламента, бе издигнат като кандидат-евродепутат от няколко областни структури на ДПС - в Кърджали, Смолян, Бургас, Хасково, Кюстендил.

Михайлова засегна бегло и темата с „горещия картоф” Карадере. Тя изтъкна, че от целия „скандал” по евентуалното застрояване на защитената зона излезли две положителни стъпки.

„Първата е, че в самото решение на МС за издаване на сертификат на проект, което не значи подкрепа, такъв проект не е разглеждан, беше въведена точка, че всяко движение по проекта ще става само след необходимата екооценка. Пак казвам - не сме виждали проекта, него на практика го няма. Втората стъпка – в новата редакция на Закона за инвестициите има същото условие за всички проекти – само след екооценка. Но никъде по света зоните по Натура не са резервати, да няма достъп до тях”, обясни министърът.