Сума от 20 млн. лв. ще бъде отделена за иновации през следващата година, обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на дискусионен.

Тя изтъкна, че сумата е залегнала в проектобюджета за следващата година и отбеляза, че се работи активно както по подготовката на стратегия за иновациите, така и по стратегии за туризма, животновъдството и публично-частното партньорство.

Бобева акцентира и върху професионалното образование, което е предпоставка да имаме устойчиво развитие на икономиката. Вицепремиерът припомни и промените в Закона за обществените поръчки, които ще създадат повече прозрачност при процедурите, ще улеснят достъпа на малкия и средния бизнес и ще подобрят конкурентоспособността.

Според министъра са необходими радикални промени за подобряване на събирането на приходи. Тя изтъкна усилията на държавата да бъде коректна по отношение на бизнеса и да се разплаща навреме. Ако ние плащаме на бизнеса и му помагаме, той трябва да отговори със същото, заяви Бобева.

Тя коментира и приходите от концесии, които годишно са около 100 млн. лева. Според вицепремиера това е недостатъчно и за следващата година се предвижда те да се увеличат на 110 млн. лева. "България има нужда от силен капиталов пазар", посочи още Бобева.