Правната комисия на парламента обсъжда последните промени в Изборния кодекс в последния момент. 15 дни преди президентския вот депутатите спешно променят закона.

След като той беше отворен, буквално вълна от предложения заляха деловодството на парламента. Постъпилите проекти са 12.

Основно те касаят задължителното гласуване и квадратчето „Не подкрепям никого”, както и секциите зад граница.

Снимка: bTV

Именно Изборният кодекс доведе и до обтягане на отношенията в управляващото мнозинство и след среща между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и премиера Бойко Борисов се стигна до компромисен вариант, а именно да падне таванът на секциите за българите зад граница и гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого”  да се броят за действителни при мажоритарен вот, но да не се отчитат при вота за парламентарни избори.

 

Снимка: bTV

От ЦИК признаха пред депутатите от правната комисия, че каквито и промени да приемат, това ще доведе до усложняване на изборния процес, а и възможно оскъпяване, най- вече ако изведнъж се реши квадратчето да отпадне от бюлетината.  

„Всички сме наясно с процедурата и в каква странна ситуация сме 15 дни преди изборите, при условие че вече изборните книжа са напечатани или се печатат”, подчерта Михаил Миков от БСП.

„Под натиска на партийна договорка се прие задължителното гласуване, което е антиконституционно. В бъдеще този текст и без това ще падне в Конституционния съд”, посочи Гроздан Караджов от РБ.

„Не сме конституционни съдии, не можем да знаем”, опонира му Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Ще имаме време да си измерим, каквото искате да си измерим”, каза на свой ред Караджов.

Опозицията се обедини около това да падне задължителното гласуване и това автоматично да отмени квадратчето на раздора "Не подкрепям никого."

„Най-простото нещо е народът да излезе и да пусне 50% „Не подкрепям никого”. Този президент, на когото ще отчетат резултата, кого ще обединява - тъщата и сватята си ли?”, попита Михаил Миков от БСП.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ отново припомни, че който е имал възражения,  е можел да ги направи още през пролетта след поредния ремонт на закона.

От ДПС отново се възмутиха, че и прословутото квадратче  и определянето на секциите в чужбина могат да се атакуват като противоконституционни.

Споровете стигнаха и до атаки кой купува гласове на изборите.

 „Всичко се прави с оглед конюнктурата и стабилността на коалицията - да избута още няколко месеца. Гасим пожар с бензин. Толкова ли няма да питаме специалисти, които знаят как се гасят  пожари?”, попита Хамид Хамид от ДПС.

„Забравихме, че има хора от ДПС, осъдени за купуване на гласове и изведнъж говорим за велики ценности и как това заседание на правната комисия щяло да провали Изборния кодекс. Лицемерие лицемерие, лицемерие”, възмути се Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Последният осъден за купуване на гласове е от Реформаторския блок”, отговори му обаче Хамид.

В крайна сметка правната комисия прие предложенията на управляващото мнозинство и отхвърли тези на опозицията.

Промените в Изборния кодекс трябва да влязат в пленарната зала в петък. Второто и окончателното приемане трябва да се случи следващата седмица. Разгорещени дебати се очакват и в пленарната зала.